آیتالله مایک؛ آمریکاییِ مسلمانشده، رئیس جدید میز ایران سازمان سیا
- توضیحات
- زیر مجموعه: دگراندیشان
- دسته: دیگران
- تاریخ ایجاد در یکشنبه, 14 خرداد 1396 07:01
- نوشته شده توسط آرش عزیزی
اسم مستعار زیاد دارد؛ از «امیر تاریکی» تا «آیتالله مایک». تا سالها بیرون دالانهای سازمانهای اطلاعاتی امریکا یا کسی اصلاً از وجودش خبر نداشت و یا بانام مستعار «راجر» میشناختندش. نقش داشتن او در فاجعهای در افغانستان در سال ۲۰۱۵ بود که خبرنگاری از «نیویورکتایمز» را واداشت با سرپیچی از خواستِ سازمان «سیا»، نام او را علنی کند.
«مایکل دِآندریا»«Michael D'Andrea»، یکی از کلیدیترین نیروهای سازمان سیا در دو دهه اخیر که نیویورکتایمز امروز گزارش داد به مدیریت میز ایران سازمان سیا منصوبشده است. این سازمان البته انتصابهای اینچنینی را علنی نمیکند اما این روزنامه خبر را به نقل از مقامات کنونی و سابق دستگاههای اطلاعاتی امریکا منتشر کرده است.
دآندریا از آن شخصیتهایی است که انگار از سریالهای تلویزیونی مثل «میهن» (Homeland) بیرون آمده است. او 9 سال تمام ریاست مرکز ضد تروریسم سازمان سیا را بر عهده داشت درحالیکه کمتر کسی در سمتی به این طاقتفرسایی اینهمه مدت دوام میآورد. مهمترین اقدامش در این مقام، ایفای نقش در پیدا کردن و کشتن «اسامه بنلادن» و البته کشتن هزاران تروریست اسلامگرا در حملات پهپادی است. معروف است که در مقر سیا، در «لنگلیِ» ایالت ویرجینیا گوشهای نشسته است و تصمیماتی میگیرد که بر جان هزاران نفر تأثیر میگذارد. همیشه سیگاری بر لب دارد و اغلب تسبیحی به دست. این آمریکایی متولد شهری کوچک در ایالت ویرجینیا، همسری مسلمان دارد و خود نیز به اسلام گرویده است. در اتاق کارش تختخوابی هست و خیلی مواقع اصلاً رنگ خانهاش را هم نمیبیند. همکارانش میگویند انرژی بیپایانی دارد، همکاری با او سخت است و وقتی دنبال کاری میافتد تا به نتیجه نرسد، توقف نمیکند. حالا انتصاب او به میز ایران سازمان سیا شاخکهای بسیاری را حساس کرده است. نیویورکتایمز نوشته است: «این اولین نشانه عمده است که دولت ترامپ میخواهد موضعی سرسختانه نسبت به ایران بگیرد.»
این بخشی از تغییرات سازمان سیا تحت مدیریت «مایک پامپیو»«Mike Pompeo»، نماینده سابق کنگره ایالاتمتحده و از دست راستیهای حزب جمهوریخواه است. مرکز ضد تروریسم این سازمان هم رئیس جدیدی پیداکرده است که میخواهد اقدامات نظامی آن افزایش پیدا کند. کمکم رنگ سازمان سیای تحت رهبری ترامپ دارد معلوم میشود.
ایران یکی از دشوارترین کشورها برای فعالیت سازمان سیا است. امریکا در ایران سفارتی ندارد و خبری از پوشش دیپلماتیک در آن نیست. ضمن آنکه جمهوری اسلامی سالها است مقابله با جاسوسی امریکا را از اهداف اصلی خودش تعیین کرده است.
ترامپ در زمان کارزار انتخاباتی خود، ایران را «دولت تروریستی شماره یک» نامید و بارها وعده داد توافق هستهای را لغو کند؛ کاری که البته در عمل انجام نداد اما نشانههایی از اتخاذ موضع سخت نسبت به ایران از سوی دولت ترامپ به چشم میخورد؛ مثلاً «رکس تیلرسون»، وزیر خارجه امریکا «برجام» را شکستخورده میداند و بسیاری از افرادی که ترامپ به شورای امنیت ملی منصوب کرده است، مواضع افراطی علیه ایران دارند.
یک دیپلمات سابق آمریکایی که بدون افشای نامش با «ایرانوایر» صحبت کرد، گفت: «خیلی از این چهرههای جدید دولت ترامپ هدف مشخصی دارند و آن سرنگونی جمهوری اسلامی از طریق سازمان سیا است؛ به همین سادگی.»
به گزارش نیویورکتایمز، «ارزا کوهن واتنیک»، مدیر ارشد اطلاعاتی شورای امنیت ملی که رابط اصلی کاخ سفید با سازمانهای اطلاعاتی هم چون سیا است، به سایر مقامات دولت گفته است که میخواهد دقیقه همین کار را انجام دهد: «استفاده از جاسوسهای آمریکایی برای سرنگونی دولت ایران.»
سپهبد «مکمستر» که مشاور امنیت ملی ترامپ است، در سالهای اول جنگ عراق، فرمانده پیادهنظام بود و همیشه از نقش مأموران جمهوری اسلامی در کمک به گروههای عراقی که درگیر جنگ با آمریکاییها بودند، گفته است. «درک هاروی»، مدیر ارشد خاورمیانه در شورای امنیت ملی امریکا هم جزو چهرههایی بهحساب میآید که مواضع تندی نسبت به ایران دارند.
پامپیو پیش از آنکه رئیس سازمان سیا شود، نماینده منطقه جنوبی-مرکزی ایالت کانزاس در مجلس نمایندگان بود. او در دوران مذاکرات هستهای با ایران، از سرسختترین مخالفان برجام در کنگره به شمار میرفت. دو ماه پیش از انتخابات ریاست جمهوری امریکا بود که مقالهای در مجله «فارین پالیسی» نوشت و گفت امریکا نباید بگذارد بازرگانی بینالمللی با ایران رونق بگیرد.
در ماه ژانویه که مجلس سنا داشت انتصاب پامپیو به ریاست سازمان سیا را به روی میگذاشت، او وعده داد اگر هم برجام پابرجا بماند، او بهشدت مواظب اعمال جمهوری اسلامی خواهد بود تا از پیروی آن از این توافق کسب اطمینان کند. پامپیو گفت: «ایرانیها دروغگوهای حرفهای هستند.»
***
دِآندریا بزرگشده شمال ایالت ویرجینیا است و خانوادهاش دو نسل است که در سازمان سیا کار میکنند. او از سال ۱۹۷۹ در سیا بوده است. اولین مأموریت خارجی وی در آفریقا بود که جزو عرصههای دشوار است. دریکی از همین مأموریتهای خارجی با همسر مسلمانش آشنا شد و پس از ازدواج با او، به دین اسلام گروید. در دنیای پس از ۱۱ سپتامبر او سمتهای مهمی مثل ریاست ایستگاه سیا در قاهره و بغداد را بر عهده داشته و شاید بیش از هر چهره دیگری، در تضعیف القاعده نقش داشته است.
«امیر تاریکی» چهرهای عمومی نیست و قاعدتاً دیدگاههایش در مورد ایران شناختهشده نیستند. وظیفه او عملیاتی است و نه سیاستگذاری؛ اما در واشنگتن معروف است که میگویند: «انتخاب کارکنان، گویاترین گواه جهت سیاست است.» انتخاب فردی مثل دآندریا احتمالاً خبر از تشدید فعالیتهای سازمان سیا در مورد ایران میدهد.
دآندریا در شکل دادن به برنامه دستگیری و بازجویی در پی حملات ۱۱ سپتامبر که شامل شکنجه بود و در گزارش مجلس سنا در سال ۲۰۱۴ محکوم شد که هم غیرانسانی بوده و هم غیر مؤثر، نقش داشت. اوایل سال ۲۰۰۶ او رئیس مرکز ضد تروریسم سیا شد و 9 سال در این سمت باقی ماند. وظیفه اصلی وی، تعقیب نیروهای سازمانهای اسلامگرا در سراسر دنیا و کشتار آنها بود.
یکی از مهمترین طعمههای دآندریا، «عماد مغنیه» بود؛ رئیس عملیات بینالمللی «حزبالله» لبنان. در سال ۲۰۰۸ سیا در همکاری با دولت اسراییل، با بمبی ماشینی مغنیه را هنگام پیادهروی بهسوی خانهاش در دمشق کشت. درعینحال، وقتی باراک اوباما سیاست استفاده از پهپاد برای کشتار رهبران تروریستی در افغانستان و پاکستان را اتخاذ کرد، دِآندریا به یکی از عاملان اصلی او بدل شد.
اما هویت دِآندریا را وقتی رسانهها افشا کردند که نقش وی در چند اشتباه بزرگ معلوم شد؛ وقتی یکی از همکاران سازمان سیا جاسوسِ «القاعده» از کار درآمد و با انفجار خود در پایگاهی آمریکایی در افغانستان، هفت مأمور سازمان را کشت. این مرگبارترین حمله علیه مأموران سازمان سیا در بیش از ربع قرن بود.
آنچه خشم مخالفان آیتالله مایک را بیشتر برانگیخت اما در ژانویه ۲۰۱۵ رخ داد؛حملهای پهپادی به یکی از پایگاههای القاعده در پاکستان باعث کشته شدن دو گروگانی شد که سیا از وجودشان خبر نداشت؛ «وارن واینشتاین»، مددکار و مشاور اقتصادی آمریکایی و «جیووانی لو پورتو»، شهروند ۳۷ ساله ایتالیایی.
دِآندریا اما حالا بازگشته است و باید دید این بار مأمور اجرای چه سیاستهایی میشود.
منابع: نیویورکتایمز و واشنگتنپست
برگرفته از
https://iranwire.com/fa
برگه درخواست عضویت
ایمیل دبیرخانه حزب
این آدرس ایمیل توسط spambots حفاظت می شود. برای دیدن شما نیاز به جاوا اسکریپت دارید

حزب مشروطه ایران
(لیبرال دموکرات)
The Constitutionalist Party of Iran (Liberal Democrat)